Članci

Laudate nastupio u Klovićevim dvorima pred državnim vrhom

Dana 8. studenog, povodom obilježavanja 30. rođendana Galerije Klovićevi dvori te izložbe na kojoj su prikazana djela Jurja Klovića, Renesansni ansambl Laudate održao je kraći koncert pred 2000 uzvanika i posjetitelja. Za izvedbe dvije sakralne i jedne svjetovne skladbe (“Ave Maria” J. Arcadelta, “Virgo prudentissima” J. Gallusa, “Il est bel et bon” P. Passereaua), Laudate je pobrao veliki pljesak i riječi pohvale. Nakon toga pozornica je prepuštena predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, koji je još jednom u svom govoru uzvanicima naglasio: “Juraj Klović je primjer kako je Hrvatska zemlja koja je imala i imat će uspješne ljude i velikane.”
Remek-djela J. Klovića posuđena su iz najpoznatijih svjetskih muzeja, galerije Louvre, kolekcije kraljice Elizabete II, Bibliotece Nazionale Marciane te galerije Uffizi. Izložba je sačinjena od tri kodeksa te 40-ak minijatura i grafika, a može je se obići do 20. siječnja 2013.
Nakon što je s drugim uzvanicima – ministricom kulture Andreom Zlatar, potpredsjednikom sabora N. Stazićem, veleposlanicima Italije, Francuske i Britanije, predsjednikom HAZU-a Z. Kusićem, bivšom premijerkom J. Kosor i drugima – obišao izložbu, predsjednik Josipović pozdravio je pjevače Renesansnog ansambla i uputio im riječi pohvale za lijepu izvedbu kao uvod u izniman kulturni događaj.

Pogledajte fotografije s otvorenja izložbe u našoj galeriji na facebooku.