Biografije

Renesansni ansambl Laudate

Ansambl nakon Natjecanja pjevačkih zborova Zagreba 2012. u KD V. Lisinski


Renesansni ansambl Laudate iz Zagreba čine glazbeni entuzijasti koji obožavaju stati ispred slušatelja i uljepšati im dan skladbama europskih renesansnih skladatelja. Uz renesansnu, ansambl izvodi i glazbu kasnijih razdoblja. Osim što koncertima aktivno promovira europsku i hrvatsku glazbenu baštinu, rado i često klasičnu glazbu približava publikama koje ne pohode kulturne institucije. Svojim nastupima u izvornim renesansnim kostimima članovi ansambla daju publici i vizualni doživljaj, što čini iskustvo na koncertima i festivalima jedinstvenim. Od 1983. do 2009. djelovao je u sklopu Vokalnog ansambla „Vatroslav Lisinski“. Renesansnim ansamblom od 2007. dirigira Elena Konovalova s kojom je 2008. osvojio drugo mjesto na Smotri hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu, prvo mjesto i srebrnu plaketu na zagrebačkom Natjecanju pjevačkih zborova u kategoriji zborova bez zadane skladbe 2010., te prvo mjesto i zlatnu plaketu na zagrebačkom Natjecanju pjevačkih zborova u kategoriji vokalnih ansambala 2012. godine. Kao jedan od najvrsnijih hrvatskih amaterskih vokalnih ansambala u kategoriji klasične glazbe, godine 2013. izabran je na Susrete hrvatskih malih vokalnih sastava u Krapini, te 2015. na Susrete u Bjelovaru. Djelovanje Renesansnog ansambla Laudate financijski podupiru njegovi članovi, zagrebački Gradski ured za kulturu i privatni donatori.

Nakon dodjele nagrada: Elena Konovalova, dirigentica Renesansnog ansambla Laudate, drži kristalnu skulpturu za prvo mjesto u kategoriji vokalnih ansambala na NPZ-u 2012.
Dirigentica Renesansnog ansambla Laudate Elena Konovalova Štefanić rođena je u Ukrajini. Zvanje učiteljice teorijskih predmeta stekla je na učilištu “Čajkovski” u Rusiji. Po dolasku u Hrvatsku završila je studij glazbene kulture na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Od 1994. vodila je dječji zbor Glazbene škole “Ivan Zajc” u Slavonskom Brodu i s njim osvojila brojne nagrade u zemlji i inozemstvu. Od 2003. zaposlena je kao profesorica teorijskih predmeta u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu, gdje je vodila i djevojački i dječji zbor te s njim 2006., 2007. i 2010. na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu osvojila prve nagrade.
Renesansni ansambl vodi od 2007. S njim je osvojila prvo mjesto u kategoriji komornih zborova na zagrebačkom natjecanju pjevačkih zborova 2008. godine,  drugo mjesto na Smotri hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu iste godine,  prvo mjesto u kategoriji zborova bez zadane skladbe na zagrebačkom natjecanju pjevačkih zborova 2010. godine, te prvo mjesto u kategoriji vokalnih ansambala na zagrebačkom natjecanju pjevačkih zborova 2012. godine.

 

> press kit: biografija i 300dpi fotografija Renesansnog ansambla Laudate